FPOS

FPOS (First Person On the Scene) je skup protokola koji uključuju intervenciju i saniranje ozbiljnih ozljeda na mjestu događaja. Obično se radi o teškim ozljedama i hitnim slučajevima koji su: udaljeni od profesionalne ekipe medicinskih djelatnika ili se radi o velikom broju ozljeđenih i raspoloživi broj ekipa prve pomoći jednostavno ne stigne obraditi sve ozljeđene.

Tu se radi o "prvoj pomoći prije hitne pomoći".

Kontroliranje okoliša nakon događaja može značajno smanjiti rizik od infekcija, a trijaža može pomoći raspoloživim ekipama hitne pomoći po dolasku. Komunikacija s ozljeđenim osobama, procjena stanja, prepoznavanja respirativnih poteškoća, zaustavljanje krvarenja, zbrinjavanje lomova, opeklina i porezotina sa što preciznijim prenošenjem bitnih informacija djelatnicima hitne pomoći može biti ključno u spašavanju života bilo nakon terorističkog napada ili prometne nezgode. Prepoznavanje i inicijalno zbrinjavanje nakon srčanog ili moždanog udara, napada epilepsije, astme ili dijabetičkog šoka može značiti razliku između života i smrti, a naša pomoć medicinskim profesionalcima može biti presudna.

Na Krav Maga treninzima ne bavimo se samo tehničko-taktičkim dijelom samoobrane, nego i potencijalnim posljedicama događaja. Imamo zakonsku i moralnu obavezu pomoći ozljeđenima, a kroz treninge, seminare i kampove naši članovi mogu učiti od najboljih u tom području.

Četvrtak, 13.12.2018. godine održat ćemo teorijski i praktični dio u hotelu Brotnjo u Čitluku za sve naše članove, kao i za sve druge koji su zainteresirani.