Krav Maga
Krav Maga u prijevodu sa hebrejskog jezika znači kontaktna borba.
Što je Krav Maga?

Praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Krav Maga je nastala u Izraelu pod pritiskom stvarnih životnih zahtjeva i uvjeta. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov. Krav Magu upotrebljavaju vojne snage, policijski odredi i tajne službe (CIA i FBI) iz cijeloga svijeta. Od 2010. godine, zbog širenja sustava, a da bi se istovremeno održala kvaliteta treninga, Eyal Yanilov osniva organizaciju – Krav Maga Global. KMG je danas prepoznata kao najprofesionalnija i međunarodno aktivna Krav Maga organizacija u svijetu. Krav Maga je horizontalan sustav, s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima. Neke od važnijih sastavnica Krav Mage jesu jedinstvena pedagogija, metodologija i način obuke.

Krav Maga obrađuje sljedeće teme:
» Predostrožnost, prevencija, izbjegavanje i odstupanje.
» Bacanja i padove u svim mogućim uvjetima, pravcima i kutovima
» Napade i kontranapade, izvedene na sve moguće distance, domete, kutove, pravce i ciljeve te izvedene iz svih mogućih pložaja.
» Uporabu svih mogućih uobičajenih predmeta i prostora u obrambene svrhe.
» Obrane od nenaoružanih napada: udaraca rukama, nogama i ostalim dijelovima tijela.
» Obrane od svih mogućih prijetnji i napada nožem, oštrim predmetima, palicama, tupim predmetima i obranu od svih vrsta vatrenog oružja.
» Obrane od jednog ili više napadača u svim tjelesnim položajima uključujući zatvoren ili otvoren prostor; u hodniku, na stepeništu, u automobilu.
» Obrane u vodi, na svim vrstama zemljišta, u stojećem i sjedećem položaju, u pokretu, ležeći na leđima, boku ili potrbuške i kada su nam pokreti ograničeni.
» Fizička i mentalna kontrola i razoružavanje.

Krav Maga priprema polaznika obuke da funkcionira u svim uvjetima i scenarijima, u svakom borbenom okruženju, ovisno od njihovih potreba, u riziku s kojim se susreću i u okviru radnog mjesta. Sadrži specijalni pristup, taktiku, tehniku, teme, drilove i metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorsko osoblje i stražare, vojsku, osoblje osiguranja, osoblje za blisku zaštitu, obavještajne agente, antiterorističke jedinice, specijalne jedinice itd. Ona omogućava i donosi tehnički, taktički, fizički i mentalni napredak i poboljšanje.

Osnivač: Imi Lichtenfeld

Osnivač Krav Mage Imi Lichtenfeld rođen je u Budimpešti, a odrastao u Bratislavi u Slovačkoj. Još kao mlad bavio se različitim sportovima. Počeo je s plivanjem, a zatim gimnastikom, hrvanjem i boksom. Godine 1928. postaje juniorski prvak Slovačke u hrvanju. Sljedeće, 1929. godine, uzima titulu prvaka u seniorskoj kategoriji, a iste godine postaje nacionalnim šampionom u boksu i gimnastici. Vremenom se usredotočio posebno na hrvanje, kojim se bavio kao natjecatelj i trener.

Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća prilike u Bratislavi i Europi počele su se mijenjati. Javljaju se fašističke i antisemitske grupe koje su imale za cilj protjerivanje lokalne židovske zajednice. Spletom okolnosti Imi postaje vođa grupe mladih Židova, uglavnom sportaša, koja je imala ulogu sprečavanja napada i zaustavljanje upada antisemitskih bandi u lokalne židovske četvrti.

Zbog svojih aktivnosti i zbog pritiska antisemita na lokalnu vlast, Imi je 1940. godine bio prisiljen napustiti dom i obitelj. Ukrcao se na zadnji brod koji je izmakao iz ruku nacista na putu ka Izraelu, tadašnjoj Palestini. U međuvremenu Imi napušta brod i njegov put traje pune dvije godine. Po dolasku u Palestinu, pridružuje se židovskom oslobodilačkom pokretu Haganah, koji se borio za državu Izrael.

Godine 1944. počinje s fizičkom pripremom boraca, kao i s obukom u plivanju, hrvanju, te uporabi i obrani od noža. Tijekom tog razdoblja Imi je obučavao brojne elitne jedinice Haganah i Palmacha (udarne snage Haganah i prethodnice specijalnih jedinica IDF-a), uključujući i Pal-Yam, kao i veliki broj pripadnika policije. Nakon stvaranja države Izrael 1948. godine i ustroja Izraelskih Obrambenih Snaga IDF, Imi je postavljen za Glavnog instruktora fizičke pripreme i Krav Mage u IDF-ovoj Školi Borbene Obuke. U IDF-u je služio oko 20 godina i tijekom tog razdoblja razvio i uobličio jedinstvenu metodu samoobrane i goloruke borbe.

Po završetku aktivne službe, Imi modificira Krav Magu za potrebe civila. Formira metodu koja odgovara svima, bez obzira na spol i starost. Metoda je namijenjena svima kojima je potrebna radi spašavanja života ili preživljavanja s minimalnim ozljedama, bez obzira na pozadinu napada. Kako bi proširio svoj sustav, Imi otvara dvije škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netanyi. Putuje i obučava po Izraelu i svijetu. Osobno nadgleda i kontrolira razvoj treninga.

Na kraju, učitelj, borac i prije svega veliki čovjek, Imi umire 9. siječnja 1998. godine, a svoju misiju o širenju tehnika Krav Maga predaje svom najboljem studentu i nasljedniku Eyalu Yanilovu.

Glavni instruktor : Eyal Yanilov
Glavni instruktor
Eyal Yanilov

Eyal Yanilov rođen je 1959. godine, a Krav Maga je učio od osnivača Imija Lichtenfelda, čiji je najbliži asistent i učenik bio od početka 80-ih. Krav Magom se bavi od 1974. godine i trenutno je najstariji instruktor. Gospodin Eyal jedini je s najvišim rangom koji mu je dodijelio Imi (majstorski nivo 3 / ekspert nivo 8) i nositelj je jedinstvene diplome ,,Founder's diploma of excellence".

G.Eyal dugo je bio asistent u školi g. Elija Avikzara. Poslije nekog vremena, Imi ga je postavio za predsjednika odbora Krav Maga društava. Eyal je bio zadužen za pripremanje i ažuriranje nastavnog plana i programa Krav Mage. Na tom mjestu dobio je zadatak da u sustav uključi najnovija dostignuća, akumulira nova znanja te radi na prilagođavanju tehnika i primjeni najnovijih metoda treninga. Na početku 80-ih počeo je podučavati u inozemstvu. Od tada je Eyal održao brojne instruktorske tečajeve širom svijeta, pod vodstvom Izraelskog ministarstva obrazovanja. Eyal i njegovi najnapredniji učenici rade kao regionalni direktori u svojim zemljama, a ključna su snaga u širenju Krav Maga učenja po svijetu.

G.Yanilov trenutno se nalazi na funkciji predsjednika i glavnog instruktora u organizaciji Krav Maga Global. Na tim položajima zadužen je za razvoj, definiranje i širenje sustava. Eyal Yanilov diplomirao je na odjelu za trenere i instruktore Wingate Instituta za sport i fizičku kulturu, a također ima i diplomu elektroinženjera. Godinama je obučavao borce elitnih jedinica te specijalnih i antiterorističkih timova. Predavao je na koledžu za instruktore fizičkog obrazovanja.

Od ranih 80-ih Eyal obučava široku lepezu ljudi na različitim trening-seminarima i tečajevima. Obučavao je tako civile koji su željeli naučiti samoobranu, vojne i policijske jedinice, osoblje kazneno-popravnih ustavnova, specijalne jedinice, SWAT timove i druge osiguravajuće službe širom svijeta. Specijalizirao se u kvalitativnom podizanju borbenih sposobnosti i opće fizičke spreme osoblja u tim grupama. Eyalov je glavni cilj danas: obrazovanje budućih instruktora širom svijeta. Rado podržava svaku takvu inicijativu.

Razvoj Krav Mage

Nakon što mu je Imi povjerio misiju, Eyal Yanilov stvara novi program Krav Mage kako bi ga prilagodio sukobima današnjice. Krav Maga postaje bolje organizirana, izgrađena na jedinstvenim nastavnim metodama. Yanilov dolazi na čelo asocijacije stručnoga komiteta izraelske Krav Mage i postaje ključna osoba u širenju svijesti o društvenoj vrijednosti Krav Mage, kao i njezinoj korisnosti za vojne i antiterorističke jedinice u Izraelu.

Yanilov se u potpunosti posvetio Krav Magi kako bi se ovo umijeće proširilo svijetom. Sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća u SAD-u i sredinom 90-ih u Europi počinje s poučavanjem civila, vojnih jedinica i policijskog osoblja. Sve je krenulo prvim tečajem samoobrane, održanim 1981. godine za američke građane.

Globalna potražnja za Krav Magom
Zahvaljujući Yanilovu, Krav Maga postaje tražena u cijelom svijetu. Kako bi se mogao nositi s rastom ovoga trenda, Yanilov osniva Krav Maga Federaciju 1996. godine. On sam postaje predsjednik i glavni instruktor, ali pod budnim okom velikoga učitelja Imija. Krav Maga se širi diljem svijeta, a Yanilov trenira sve generacije svjetskih instruktora u više od 40 zemalja. Nakon Imijeve smrti 1998. godine, Yanilov preuzima odgovornost vođenja Krav Mage i njezina razvoja. Godine 2001. Yanilov objavljuje knjigu o samoobrani od oružanog napada koju piše sa svojim velikim učiteljem Imijem prije njegove smrti. Ova knjiga čini samo prvi dio priručnika, koji je ujedno jedini službeni priručnik i sastoji se od triju dijelova. U prvoj se knjizi govori o suočavanju s fizičkim sukobima te sukobima koji uključuju oružje, kao i nekim od temeljnih načela Krav Mage.
Krav Maga Global

Krav Maga Global (KMG) organizaciju osnovao je Eyal Yanilov 2010. godine. Idejno je osnovana kao globalna mreža za širenje Krav Mage u cijelom svijetu, s boljom organizacijskom strukturom od prijašnjih federacija, dok je istovremeno zadržana najviša kvaliteta treninga. Pod Eyalovim nadzorom KMG djeluje kroz rad visokokvalificiranih i obučenih instruktora okupljenih u „Global“ i „International“ timovima koji su odgovorni za edukaciju novih Krav Maga instruktora, održavanje ekskluzivnih radionica i seminara te specijaliziranih instruktorskih tečajeva diljem svijeta. Krav Maga Global danas je priznata kao najprofesionalnija i međunarodno aktivna KM organizacija u svijetu s daleko najvećim brojem profesionalaca i civila koji treniraju u sustavu.

» Sjedište KMG-a nalazi se u Izraelu i vode ga profesionalci po uzoru na najmodernije organizacije.
» Brojni vojni i policijski sustavi u svijetu prihvatili su Krav Magu kao dominantan sustav obrambenih taktika i samoobrane i koriste usluge KMG-a u svojoj obuci.
» KMG ima podružnice (federacije) u preko 60 zemalja diljem svijeta s više od 1000 licenciranih i kvalitetno obučenih instruktora.
» KMG sa svojim jedinstvenim sustavom podučavanja i kvalitetnim instruktorskim kadrom pruža svojim klijentima i polaznicima obuke najvišu razinu znanja, edukacije i iskustva koja je trenutačno dostupna.
» Instruktorska obuka za podučavanje civila i specijalizirani instruktorski programi za profesionalce provode se prema najvišim standardima, čime se garantira kvaliteta svim krajnjim korisnicima.
» KMG pruža podršku svim svojim polaznicima, instruktorima, voditeljima škola i regionalnim organizacijama kroz znanje, iskustvo, materijale i razumijevanje utjecaja KM u dodiru s nasiljem, kao i u vođenju škole ili grupe za treninge.