osnivac

Osnivač Krav Mage Imi Lichtenfeld rođen je u Budimpešti, a odrastao u Bratislavi u Slovačkoj. Još kao mlad bavio se različitim sportovima. Počeo je s plivanjem, a zatim gimnastikom, hrvanjem i boksom. Godine 1928. postaje juniorski prvak Slovačke u hrvanju. Sljedeće, 1929. godine, uzima titulu prvaka u seniorskoj kategoriji, a iste godine postaje nacionalnim šampionom u boksu i gimnastici. Vremenom se usredotočio posebno na hrvanje, kojim se bavio kao natjecatelj i trener.

Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća prilike u Bratislavi i Europi počele su se mijenjati. Javljaju se fašističke i antisemitske grupe koje su imale za cilj protjerivanje lokalne židovske zajednice. Spletom okolnosti Imi postaje vođa grupe mladih Židova, uglavnom sportaša, koja je imala ulogu sprečavanja napada i zaustavljanje upada antisemitskih bandi u lokalne židovske četvrti.


Zbog svojih aktivnosti i zbog pritiska antisemita na lokalnu vlast, Imi je 1940. godine bio prisiljen napustiti dom i obitelj. Ukrcao se na zadnji brod koji je izmakao iz ruku nacista na putu ka Izraelu, tadašnjoj Palestini. U međuvremenu Imi napušta brod i njegov put traje pune dvije godine. Po dolasku u Palestinu pridružuje se židovskom oslobodilačkom pokretu Haganah, koji se borio za državu Izrael. Godine 1944. počinje s fizičkom pripremom boraca, kao i s obukom u plivanju, hrvanju te uporabi i obrani od noža. Tijekom tog razdoblja Imi je obučavao brojne elitne jedinice Haganah i Palmacha (udarne snage Haganah i prethodnice specijalnih jedinica IDF-a), uključujući i Pal-Yam, kao i veliki broj pripadnika policije. Nakon stvaranja države Izrael 1948. godine i ustroja Izraelskih Obrambenih Snaga IDF, Imi je postavljen za Glavnog instruktora fizičke pripreme i Krav Mage u IDF-ovoj Školi borbene obuke. U IDF-u je služio oko 20 godina i tijekom tog razdoblja razvio je i uobličio jedinstvenu metodu samoobrane i goloruke borbe.


osnivac5

Po završetku aktivne službe, Imi modificira Krav Magu za potrebe civila. Formira metodu koja odgovara svima, bez obzira na spol i starost. Metoda je namijenjena svima kojima je potrebna radi spašavanja života ili preživljavanja s minimalnim ozljedama, bez obzira na pozadinu napada. Kako bi proširio svoj sustav, Imi otvara dvije škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netanyi. Putuje i obučava po Izraelu i svijetu. Osobno nadgleda i kontrolira razvoj treninga.

Na kraju, učitelj, borac i prije svega veliki čovjek, Imi umire 9. siječnja 1998. godine, dok mu je kraj postelje sjedio njegov najbolji student i nasljednik Eyal Yanilov.

Osnivac


imi-and-gun-copy

240917_188156581234905_100001216921934_516459_723614_o