Rangiranje

Rangiranje, usavršavanje i napredovanje unutar Krav Maga sustava vrši se kroz 4 razine s pripadajućim podkategorijama.

Struktura sustava

Nakon započetog treniranja u Krav Maga sustavu polaznik nosi Practitioner 0 status, te prvim uspješnim testiranjem stječe Practitioner 1 stupanj i diplomu. Što znače pojmovi Practitioner stupnjevi, Krav Maga testiranje i o kakvim je diplomama riječ?

Sustav rangiranja

Krav Maga program za odrasle (civile) podijeljen je na 4 razine vrednovanja s pripadajućim podkategorijama (ukupno 18 razina).

Početna razina / Practitioner level

Napredna razina / Graduate level

Stručna razina / Expert level

Master razina / Master level

Svaka od navedenih razina podijeljena je na više dijelova kako bi se obuka bolje sistematizirala. Na početnoj razini očekuje vas 5 dijelova. Kako bi se svaki uspješno svladao potrebno je od 4 do 6 mjeseci. Provjera svladanog programa vrši se u okviru polaganja koje organizira Krav Maga Hercegovina.

Tijekom polaganja od kandidata se zahtijeva da pokažu razinu znanja, izdržljivosti i odlučnosti sukladno time za koji stupanj polažu. Polaganja mogu trajati do 2 sata za praktičarsku razinu 1 pa od 6 do 7 sati za napredne razine.

Svladavanje, usavršavanje i napredovanje unutar stručne razine vrši se u okviru specijaliziranih višednevnih stručnih kampova koji se organiziraju u Izraelu. Pored višegodišnje posvećenosti, od praktikanata zahtijeva se izuzetna razina znanja i odlučnosti.

Diplome i obilježja

Polaganje za stupnjeve

Polaganje za Krav Maga stupnjeve održava se najčešće dva puta godišnje u zimu i ljeto, a polaznik koji svoje treninge pohađa 2 do 3 puta tjedno spreman je za svoje prvo polaganje nakon 4 do 6 mjeseci. Ipak, to je generalna odrednica, polaznici često znaju pohađati dodatne treninge te uložiti dodatni trud u svoje znanje, stoga spremnost pojedinog polaznika ostaje na individualnoj razini i procjeni pripadajućeg instruktora.

Krav Maga stupnjevi

Početna razina / Practitioner level

Practitioner je kategorija početničkih stupnjeva gdje polaznik započinje svoje putovanje u Krav Maga sustavu. Na prvih pet stupnjeva ove kategorije polaznik, korak po korak, uči svaku tehniku i pokazuje osnovne principe i metodologiju naučenu na treningu.

Practitioner stupnjevi obuhvaćaju:

– sve osnovne udaračke tehnike,
– obrane od udaraca i hvatova (direktni udarci rukom, nogom, kruzni udarci, hvatovi za vrat, obuhvati oko tijela…),
– obrane od naoružanih napadača (poput napada nožem, palicom, vatrenim oruzjem…),
– obrane u stajaćem polozaju ili na podu, te
– osnovne obrane zaštite treće osobe i nenasilna (soft solutions) rješenja konflikta.

Polaznici usvajaju osnovne metode donošenja odluka pod stresom i taktičko ponašanje kod napada više napadača. Practitioner razina naglašava tehničku točnost, aktivno kretanje i udaranje, solidne borbene sposobnosti i razmišljanje, te dobru fizičku kondiciju i spremnost. Polaznici su spremni za novi P stupanj uglavnom u vremenskom periodu 4 – 6 mjeseci.

Napredna razina / Graduate level

Graduate je kategorija gdje polaznici stječu borbeni mentalitet, uspješno su pokazali pravilnu tehniku ​​i imaju sposobnost za bolje donošenje odluka pri stresu. U ovoj se kategoriji polaznici uvode u teže i komplicirane scenarije, izgrađene na temeljnim tehnikama u Practitioner razinama.

Na Graduate stupnjevima:

– naglašava se veća tehnička točnost i fluidnost pokreta,
– snažnije borbene i udaračke sposobnosti,
– dobro razumijevanje Krav Maga principa i
– brza adaptacija različitim scenarijima.

Iako ovi stupnjevi nisu rezervirani samo za KMG instruktore, svi instruktori imaju minimalno G1 stupanj svojeg Krav Maga obrazovanja. Polaznici i instruktori generalno su spremni za novi G stupanj u vremenskom periodu 9 – 12 mjeseci.

Stručna razina / Expert level

Expert je kategorija u koju ulaze samo najviše rangirani instruktori našeg KMG svijeta. Expert stupnjevi su vrhunac borbenog stadija Krav Mage, a da se uspješno položi E stupanj zahtijeva se visoka tehnička, taktička, borbena, fizička i mentalna učinkovitost. Na testiranju za Expert stupanj očekuje se brza adaptacija na bilo koju zadanu problematiku i mogućnost rješavanje iste, neovisno o trenutačnoj spremnosti. Ova razina naziva se i warrior stage jer ispitanik u borbenom scenariju neometano mijenja tehnike samoobrane bez okolišanja u trenutku nepredvidivih napada.

Master razina / Master level

Master je kategorija za koju ne postoji testiranje, te ju dodijeljuje master 3: Eyal Yanilov, glavni instruktor KMG svjetske organizacije. Njegov master 3 stupanj dodijeljen je od osnivača Krav Mage Imi Lichtenfelda, kao nagrada i stupanj za životno djelo. Samo je nekoliko dodijeljenih master stupnjeva u svijetu, a to su uglavnom stupnjevi dodijeljeni članovima Global team-a, te voditeljima određenih odjeljenja Krav Maga sustava (npr. Women division, kids division…)

Krav Maga polaganje

Krajnji cilj polaganja nije stjecanje pisanog priznanja (npr. diplome), nego provjera i dodatno stjecanje vještina i Krav Maga znanja. Kada je riječ o spašavanju vlastitog života na ulici ili rješavanju različitih konflikta, ono što će presuditi je vaše znanje, a ne komad papira.

Ipak, razlog zašto nam ponekada treninzi nisu dovoljni za vlastito vrednovanje te izlazimo na polaganje jest provjera vlastitog znanja i napretka u očima treće osobe – ispitivača. Bitnije od papira, na testiranju se dobiva povratna informacija o vašoj vlastitoj izvedbi i spremnosti. Jedno od bitnih svojstva polaganja je i vlastita motivacija koja ce vam biti pokretač i nagrada nakon uloženog truda. Iz iskustva instruktora/ispitivača polaganje je često i motivacija da se uloži dodatan trud na treningu za bolje razumijevanje tehnika te detaljnije i upornije vježbanje i ponavljanje.

Vrijeme i trajanje testiranja varira po stupnjevima, pa će tako viši stupnjevi zahtijevati dulje vrijeme ispitivanja. Bitno je pokazati fizičku i mentalnu samo-motivaciju te unatoč umoru ne odustati, nego pokazati borbeni mentalitet.

Upute za testiranje

Provjerite imate li potrebnu opremu: Krav Maga majica, guma za zube, suspenzor, MMA rukavice, štitnici za potkoljenice – kako bi spriječili ozljede kod sebe ili partnera.

Dobro je ponijeti: bocu vode ili izotonika, energetsku pločicu/bananu ili sličan brzinski snack, ručnik po potrebi (ili dodatnu majicu) i tenisice.

Budite na zakazanom mjestu minimalno 15 minuta prije kako biste se stigli pripremiti.

Za sve nejasnoće i prijave kontaktirajte svojeg instruktora.

Trenirajte marljivo i uporno, te dajte sve od sebe!

VIDIMO SE NA TESTIRANJU!

Preporuka KMH

Zbog sve učestalije pojave osnivanja raznih klubova i škola borilačkih vještina koje, između ostalog, u svom programu nude i Krav Maga obuku, skrećemo vam pozornost na činjenicu da na teritoriju Hercegovine, jedino centar Krav Maga Hercegovina kao ozbiljna i odgovorna organizacija, realizira autentičnu Krav Maga obuku.

Krajnje odgovorno vam preporučujemo da za edukaciju na području samoobrane i Krav Maga odaberete kvalificirane i licencirane Krav Maga (KMG) instruktore, kako biste zadobili autentično znanje iz svih oblasti koje Krav Maga kao vještina nudi.

Prije nego krenete s Krav Maga treninzima provjerite vjerodostojnost i kvalifikacije škola i instruktora! Ono što mi nudimo je obuka isključivo autentičnog sustava utemeljenog i razvijenog od strane Imi Lichntenfelda – osnivača Krav Maga.

Navest ćemo neke od činjenica vezanih za našu Krav Maga Global organizaciju:

Svi naši instruktori imaju završene instruktorske tečajeve

Kako bi svoje znanje konstantno unapređivali, imaju obvezu sudjelovanja na instruktorskim treninzima i seminarima namijenjenim za daljnju edukaciju

Na godišnjoj razini, naši instruktori imaju minimum 48 radnih sati dodatne edukacije i osuvremenjivanje znanja, pod izravnim nadzorom KMG-HQ iz Izraela

Na taj način su u mogućnosti pružiti najsuvremenije metode obuke koje će vašu sigurnost održati na visokoj razini.

Imate pitanje?
Pošaljite upit.

Popunite formular i pošaljite nam upit, a mi ćemo Vam odgovoriti u što kraćem mogućem roku.

Nisam osuđivan/a i protiv mene se ne vodi kazneni postupak. Psihički i fizički sam sposoban/na za obavljanje treninga i nemam namjeru iskazivati nasilničko ponašanje.

12 + 15 =

Krav Maga Hercegovina na društvenim mrežama.

Svakodnevno, na društvenim mrežama, objavljujemo naše aktivnosti i novosti iz Krav Maga svijeta.

Pogledajte video uratke na našem YouTube kanalu.

Pretplatite se na Newsletter

Primajte besplatno na e-mail najave događaja, treninga, novosti iz ponude, akcije i posebne pogodnosti.